Темы

На дэгустацыі ёсць хлебныя навінкі. А ці будуць на паліцах?

На дэгустацыі ёсць хлебныя навінкі.  А ці будуць на паліцах?

Дзесяць сартоў хлебабулачных вырабаў ад мясцовых хлебапёкаў было прапанавана паспытаць і ацаніць глушчанам падчас дэгустацыі, арганізаванай Глускім райпо. Выстава-дэгустацыя праходзіла 25 лютага ў магазіне “Родны кут” № 1. Там былі і добра знаёмыя спажыўцу глускі “кірпічык”, батон, і заварныя з семачкамі “Новая Рыга”, “Еўрапейскі”, “Старажытны”, які, дарэчы, асабліва падабаецца асіпаўчанам. Былі і навінкі гэтага года —  багет з сырам, праснак з сырам, хлеб тоставы, булка посная вотруб’евая, ад ужо знаёмай булкі “Здароўе” яна адрозніваецца большай колькасцю вотруб’я, а значыць, яшчэ больш карысная, і іншыя вырабы. Усю гэту хлебна-булачную разнастайнасць можна было не толькі ацаніць на смак, але і даведацца пра асаблівасці рэцэптуры і прыгатавання, што называецца, з першых вуснаў. Пра навінкі мясцовых хлебапёкаў расказвалі начальнік вытворчага ўчастка райпо Вольга Галінская і начальнік лабараторыі Інеса Зубкевіч. На дэгустацыйным століку ляжалі і кавалачкі, і цэлыя вырабы, каб можна было ўбачыць, як яны выглядаюць на хлебнай паліцы ў магазіне і купіць. Некаторыя пакупнікі, хто ў гэты час заходзіў у “Родны кут”, так і рабілі: каштавалі, распытвалі, а потым ішлі і куплялі. 

Адметнай атрымалася размова са спецыялістамі адной пакупніцы, якая ў мінулым больш за 40 гадоў адпрацавала на глускім хлебазаводзе і сама шмат ведае пра тое, як выпякаецца хлеб. Праўда, з таго часу ўмовы працы, ды і сарты вырабаў значна змяніліся, але нязменным, лічыць Анастасія Сямёнаўна Жарнаклёва, застаўся смак глускага хлеба — самы лепшы смак. Другая ж пакупніца, наадварот, даволі скептычна выказалася пра хлебныя навінкі: маўляў, зараз ёсць, але хутка знікнуць, як зніклі ў свой час “Жаночы” і “Мужчынскі” хлеб, які многім спадабаўся. Вольга Галінская запэўніла, што “Мужчынскі” хутка зноў з’явіцца на паліцах магазінаў, неабходныя інгрэдыенты ўжо закуплены. Што датычыць увогуле хлебнага асартыменту ў гандлёвай сетцы, то ён залежыць не столькі ад хлебапёкаў, колькі ад магазінаў, ад пададзеных імі заявак. Масавыя сарты хлебабулачных вырабаў на хлебазаводзе пякуць штодня, а вось палепшаныя — згодна з заяўкамі, растлумачыла яна.

Так, вытворца зацікаўлены вырабляць тую прадукцыю, якая найбольш прадаецца, — гэта зразумела. А значыць, справа за тым, каб вывучаць, ведаць пакупніцкі попыт і своечасова рэагаваць на запыты людзей. І ў дадзеным выпадку гэта не праблема, паколькі і вытворца (хлебазавод), і магазіны (гаворка ідзе пра гандлёвую сетку “Родны кут”) адносяцца да раённага спажывецкага таварыства, дык няўжо ж яны ўнутры адной сістэмы не дамовяцца? Карысць ад гэтага адчуюць абодва бакі, а ў пакупнікоў пашырыцца выбар. Пэўную актыўнасць могуць праяўляць тут і яны: трэба не адыходзіць моўчкі ад хлебных паліц, калі не ўбачылі патрэбнага хлеба, а пытацца ў прадаўцоў, чаму яго няма і калі будзе. Выбар насамрэч можа быць  шырокі. У 2020 годзе лабараторыяй Глускага райпо было распрацавана і ўкарэнена 27 найменняў хлебабулачных вырабаў, у тым ліку 13 новых відаў хлеба з жытняй і жытне-пшанічнай мукі, і 30 найменняў кандытарскіх вырабаў.

Т. ЛУКАШЭВІЧ

Фота аўтара

Последние новости

Общество

Состояние криминогенной обстановки на территории района и профилактика преступности стали темой координационного совещания в Глуске

30 июня 2025
Читать новость
Власть

Лукашенко согласовал назначение руководителей в местных органах власти

30 июня 2025
Читать новость
Власть

Кадры, инвестиции, дисциплина в АПК. Как Лукашенко напутствовал новых председателей райисполкомов

30 июня 2025
Читать новость
Спорт

Команда «МАЗ-СПОРТавто» готовится к старту ралли-марафона «Шелковый путь — 2025»

30 июня 2025
Читать новость
Власть

На второй сессии Палаты представителей принято 67 законопроектов

30 июня 2025
Читать новость
Общество

Сильный эмоциональный проект. Жители Витебска встретили “Поезд Победы”

30 июня 2025
Читать новость

Рекомендуем