Темы

Без бульбы — нікуды!

Беларуская кухня фарміравалася цягам многіх стагоддзяў. Яе своеасаблівасць вызначалася кліматычнымі ўмовамі і геаграфічным становішчам. За сваю гісторыю наша краіна выпрабавала на сабе ўплыў розных культур: усходняй, заходняй, прыбалтыйскай, мусульманскай, яўрэйскай.

Шырока вядомыя далёка за межамі Беларусі дранікі, калдуны, бабка… Але на гэтым пералік нацыянальных страў не заканчваецца, бо ёсць яшчэ верашчака, бігус, жур, капыткі, цыбрыкі, дзьмухаўцы…

Зараз  беларусы ўсё больш цікавяцца сваёй нацыянальнай кухняй. Яна таксама, як і мова, культура, з’яўляецца візітнай карткай краіны і прываблівае турыстаў.  

Апытанне падпісчыкаў групы газеты “Радзіма” “Вконтакте” выявіла, што самыя любімыя сярод іх стравы беларускай кухні — дранікі, бабка і калдуны. Паважаюць таксама нашы чытачы наліснікі і камакі.

Дзеля таго каб карціна была больш поўнай, мы пацікавіліся ў глушчан, якія нацыянальныя стравы ім знаёмы і што яны гатуюць дома?

— Я ведаю шмат беларускіх і нашых мясцовых глускіх страў, — расказвае Вольга. — Нешта раблю зараз сама, а некаторыя гатавала яшчэ мая бабуля. Напрыклад, запякаю свіную рульку ў духоўцы (а раней у печы запякалі), гатую бабку, дранікі, зацірку, юшку, патраўку (страва накшталт рагу з агародніны і курынага мяса і вантробаў, падкалочаная мукою — аўт.). Калісьці бабуля вельмі смачна гатавала вантрабянку, гарбузянку, нават рабіла лапшу. Ёсць забытая страва, можна сказаць, ласунак — гомалкі: з клінковага сыру ляпілі катлеткі, салілі і потым высушвалі іх у печы. Буракі бабуля запякала з цыбуляй, маслам і ўсё гэта залівала смятанай, змешанай з мукой. Гатавалі і яўрэйскія стравы, напрыклад, тэйдлах — гэта дэсерт з макам і мёдам.

Яшчэ адна наша чытачка Ганна таксама ўспомніла пра гомалкі.

— Гэта смак дзяцінства, — кажа Ганна. — Яшчэ калісьці гатавалі грыбны квас. У мясны булён дадавалі бульбу, размочаныя сушаныя грыбы, крыху расолу з гуркоў і ўсё гэта ставілі ў печ. У нашых умовах, магчыма, згадзіцца і духоўка. Было вельмі смачна. Зараз, вядома ж, у нашай сям’і любяць бабку, дранікі, камакі.

— Я таксама, як і большасць беларусаў, — гаворыць Таццяна, — гатую ўсім вядомыя і любімыя беларускія стравы. А вось кулінарны ўспамін з дзяцінства — калядная куцця. Бабуля на ноч замачвала сухія грыбы, потом іх варыла, а ў канцы дадавала шаткаваную кіслую капусту. Усё гэта астуджалася і падавалася з пярловай кашай. Смаката! 

Як бачым, не забываюць глушчане сваю нацыянальную і нават мясцовую кухню. А вось каб разнастаіць ваша, паважаныя чытачы, меню, прапануем рэцэпты некаторых беларускіх страў.

Капыткі

 Бульба — 1 кілаграм, цыбуля — 3 штукі, мука — 3 ст. лыжкі, соль, перац чорны.

Гатаванне

Бульбу вымыць, ачысціць і нацерці на дробнай тарцы. Цыбулю таксама ачысціць і нацерці на дробнай тарцы. Перамяшаць бульбу з цыбуляй, злёгку адціснуць, каб прыбраць лішні сок, пасаліць, паперчыць і дадаць муку.

Бульбяную масу раскатаць на стале і нажом парэзаць на квадрацікі прыкладна 3 на 3 сантыметры. Перакласці на змазаную алеем бляху. Запякаць да румянай скарыначкі пры тэмпературы 180 градусаў. Гатовыя капыткі трэба адварваць 15 хвілін у кіпячай падсоленай вадзе. Падаваць з абсмажанай да залацістага колеру цыбуляй.

Запечаная бульба – «скрылькi»

Бульба — 12  штук,  свініна ці ялавічына — 300 грамаў, цыбуля — 4 штукі, сыракваша — 1/2  шклянкі, лаўровы ліст, кроп, соль.

Гатаванне

Ачышчаную і вымытую бульбу нарэзаць вялікімі кружочкамі, паскладаць пластамі ў гаршчок для запякання, пераклаўшы тонкімі лустачкамі свежага мяса. Дадаць дробна нарэзаную цыбулю, соль, кроп, лаўровы ліст, крыху вады, сыраквашу і тушыць у духоўцы прыкладна 50 хвілін. Гатовую страву пасыпаць зелянінай. Асобна падаць салёныя агуркі і чорны хлеб.

Смачна есці!

Вольга ЯНУШЭЎСКАЯ

Последние новости

Общество

Встреча с коллегами из Москвы

6 мая 2024
Читать новость
Общество

С 6 по 24 мая в Глусском районе пройдет спецпрограмма «Детство без насилия»

6 мая 2024
Читать новость
Актуально

Чем опасны весенние грибы

6 мая 2024
Читать новость
Власть

Лукашенко рассказал, почему на Пасху посетил храм именно вблизи Днепра

6 мая 2024
Читать новость
Общество

Светлое Воскресение Христово отпраздновали православные верующие

6 мая 2024
Читать новость
Духовность

Встреча в Свято-Богоявленском храме Глуска

5 мая 2024
Читать новость
Общество

5 мая — День печати

5 мая 2024
Читать новость
Общество

ПАСХАЛЬНОЕ ПОСЛАНИЕ ЕПИСКОПА БОБРУЙСКОГО И БЫХОВСКОГО СЕРАФИМА

5 мая 2024
Читать новость
Происшествия

Возле деревни Згоды Глусского района нашли снаряд времен войны

4 мая 2024
Читать новость
Общество

Глускі раён у 1930-я. Лічбы і факты

4 мая 2024
Читать новость

Рекомендуем

Общество

Глускі раён у 1930-я. Лічбы і факты

4 мая 2024
Стрелка вверх
Духовность

Расписание богослужений и освящения пасхальных приношений в православных храмах Глусского района

3 мая 2024
Стрелка вверх
Общество

На сувязі з чытачом. Па маршруце аўтакрамы

3 мая 2024
Стрелка вверх
Беларусь помнит

Митинг в честь 38-й годовщины чернобыльской катастрофы прошел в Глусском районе

26 апреля 2024
Стрелка вверх
Культура

Афиша выходного дня. Куда сходить в Глуске

26 апреля 2024
Стрелка вверх
Общество

Глусчанка Валентина Хлань — автор гимна «Роскосмоса» и многих популярных белорусских песен

25 апреля 2024
Стрелка вверх
АПК

«Работать надо по-военному, день и ночь». Лукашенко поручил до 9 мая завершить посевные работы

30 апреля 2024
Стрелка вверх
Власть

Говорят делегаты ВНС. Председатель Глусского райисполкома Алексей Журавлёв

23 апреля 2024
Стрелка вверх