Темы

Працоўны настрой

Працоўны настрой
Аляксандр Гаравікоў

Аграфірма “Слаўгарадскі” ў гэтым годзе першай пачала сяўбу ранніх яравых і першай яе закончыла. Немалая заслуга ў гэтым Аляксандра Гаравікова, які адзін, лічы, засеяў усе немалыя плошчы, адведзеныя ў гаспадарцы пад гэтыя культуры, а гэта ні многа ні мала 739 гектараў. І работу не спыняе. Каб сустрэцца з Аляксандрам Анатолевічам, мы паехалі аж за Барбарова, на поле “Тміннае”, дзе ён сеяў ужо аднагадовыя зерневыя на зялёны корм. Інакш бы не атрымалася сустрэчы: механізатар у полі ўжо ў сем раніцы, а вяртаецца, бывае, калі добра-такі сцямнее. “Чаго тэхніку туды-сюды ганяць? Пакуль поле не закончыш сеяць, няма чаго ехаць на базу”, — гаворыць ён. — Перабояў з гаручым сяголета няма, тэхніка падрыхтавана да вясны добра, не ламаецца, дык чаму не працаваць?” Аляксандр Гаравікоў разумее, што гаворыць, бо ў механі-затарскай і ўвогуле сельскагаспадарчай справе далёка не навічок, у “Слаўгарадскім” больш за 20 гадоў працуе (з невялікімі перапынкамі). Любіць, каб усё было арганізавана, зладжана, без мітусні. Тэмп яго работы, напрыклад, залежыць не толькі ад якасці тэхнікі і паставак гаручага, але і ад таго, наколькі без затрымак на поле падвозяць насенне. І сапраўды, гэта ж не ў агародзе з пакеціка пасыпаць, тут зусім іншыя маштабы, падумала я. (Аказалася, што загрузчык насення змяшчае пяць тон, іх хапае, каб запоўніць сеялку два з паловай разы). У дзень, калі мы прыехалі на поле, на падвозе насення працаваў Яўген Меснік, і нараканняў на маладога напарніка ў Гаравікова не было.

Намеснік дырэктара аграфірмы “Слаўгарадскі” Вікторыя СамусеваНамеснік дырэктара аграфірмы “Слаўгарадскі” Вікторыя Самусева

А як увогуле ў “Слаўгарадскім” арганізаваны веснавыя работы? У пятніцу, 12 красавіка, мы завіталі ў гэтую гаспадарку, каб пагутарыць са спецыялістамі і механізатарамі і на свае вочы пабачыць, як тут працуюць і якія ўмовы для працы тут створаны.

На сяўбе задзейнічаны зараз тры энерганасычаныя трактары — два МТЗ-3522 і адзін МТЗ-3022, расказала намеснік дырэктара аграфірмы “Слаўгарадскі” па ідэалагічнай рабоце Вікторыя Самусева. На трактары з сеялкай працуе Аляксандр Гаравікоў, на ўзворванні — Аляксандр Філіпенка, а на апрацоўцы глебы з культыватарам — Мікалай Фясько. У гаспадарцы 44 маладыя работнікі, з іх 3 механізатары, і вялікія надзеі тут ускладаюць на Уладзіміра Грашчанку, заўважыла намеснік па ідэалогіі: у хлопца ёсць жаданне працаваць, маецца ў яго, так бы мовіць, і механізатарскі талент, і любоў да зямлі. У “Слаўгарадскім” працуе бацька Уладзіміра, Юрый Грашчанка, так што і параіцца таксама ёсць з кім. Абодва яны заняты на падрыхтоўцы глебы, сыну даверылі МТЗ-1221 з дыскамі, у бацькі МТЗ-2022 з агрэгатам АКШ-6. Таксама на падрыхтоўцы глебы задзейнічаны Канстанцін Кірылаў, ён працуе на МТЗ-1221 з плугам. Яшчэ адзін механізатар Кірылаў, толькі Аляксандр, быў заняты на падсяванні траў.

Выконваючы абавязкі галоўнага агранома Генадзь Янушэўскі

Увогуле, у “Слаўгарадскім” прозвішчы работнікаў нярэдка паўтараюцца, бо поплеч працуюць браты ці, як у Грашчанкаў, бацька і сын. “І прозвішчы, як бачу, усе знаёмыя, мясцовыя, бо пра іх працоўныя дасягненні пішам з году ў год. А ці ёсць патрэба ў прыцягненні дадатковых рабочых рук і тэхнікі з іншых арганізацый, як у некаторых гаспадарках раёна?” — спыталася я ў Вікторыі Самусевай. “Не, кадраў нам хапае сваіх, да таго ж яны ўсе людзі спраўныя, працавітыя, правераныя, надзейныя, адказныя. Усе разумеюць, што як пасееш — так і пажнеш”. Як высветлілася, аграфірма яшчэ і астатнім гаспадаркам дапамагае, калі трэба.

Малады работнік аграфірмы Яўген Меснік

Кажуць, вясенні дзень год корміць, і з гэтым не паспрачаешся. Акрамя сяўбы, ёсць яшчэ немалы фронт работ, якія трэба выконваць хутка, не размусольваючы. Справіўшыся з раннімі яравымі зерневымі і зернебабовымі, адразу, не марнуючы часу, у аграфірме прыступілі да сяўбы аднагадовых зерневых, якія пойдуць на зялёны корм, расказаў выконваючы абавязкі галоўнага агранома Генадзь Янушэўскі. (Дарэчы, пасяўныя плошчы “Слаўгарадскага”, які і так займае немалую частку раёна, лічы, ад Заеліцы да Вайцяхова, у гэтым годзе яшчэ больш павялічацца: плануецца ўвесці ў севазварот каля 200 гектараў пашаў, яны будуць заняты пад кукурузу.)

Добра перазімавалі азімыя культуры, усе 420 гектараў, патрабавалі толькі падкормкі, і з гэтым у гаспадарцы таксама зацягваць не сталі, растлумачыў Генадзь Янушэўскі. Пад ячмень унеслі 22 тоны фосфарных удабрэнняў, у пятніцу заканчвалі падкормку азотам трыцікале і жыта, з наступнага дня планавалі ўносіць калій пад кукурузу — разлічваюць падкарміць 700 гектараў. Балазе, што ў гэтым годзе няма ніякіх перабояў з мінеральнымі ўдабрэннямі, кажа выконваючы абавязкі галоўнага агранома. На падкормцы працуе Мікалай Анікееў, на дапамогу яму некалькі дзён выходзілі Яўген Філіпенка і Міхаіл Сербаў, зараз яны возяць на палеткі арганіку. Таксама вывазам арганікі займаецца Сяргей Дзешкавец.

Колькі слоў скажу і пра Генадзя Янушэўскага. Ён адзін са старажылаў “Слаўгарадскага”, працуе тут з 1981 года, у свой час быў начальнікам вытворчага ўчастка ў Слаўкавічах, у апошні час — у паляводстве. Пасля таго як у гаспадарцы змянілася некалькі галоўных аграномаў (і з кожным былі пытанні), вырашылі ўзяць свайго, надзейнага, які будзе і ведаць справу, і перажываць за яе, расказала Вікторыя Самусева.

Нашча і песня не спяваецца, гавораць у народзе, і тым болей добра падсілкавацца трэба таму, хто працуе ў полі. Другі сезон запар пра харчаванне механізатараў “Слаўгарадскага” клапоціцца повар сталовай Ірына Стрэж. У гэтым годзе, кажа, лічы, на месяц раней, чым у мінулым, запрацавала калгасная сталовая — бо сеяць пачалі раней. Да леташняга сезона ў сталовай зрабілі грунтоўны рамонт, купілі новы посуд, таму ў гэтым годзе абышліся малымі сіламі, так, крыху падфарбавалі, дзе трэба, падправілі.

Повар сталовай аграфірмы “Слаўгарадскі” Ірына Стрэж

Кормяць людзей два разы на дзень, у абед і вечарам. Пакуль няма такіх маштабных работ, як падчас уборачнай, гатуюць на 15—20 чалавек. Па словах повара, меню разнастайнае, яна імкнецца, каб не паўтаралася адно і тое ж кожны дзень. Баршчы, супы, з другіх страў асабліва паважаюць механізатары пюрэ, але гатуе повар і грэчневую кашу, і гуляш, і плоў… На днях, згадала намеснік дырэктара па ідэалагічнай рабоце, быў такі абед, што мужчыны адразу празвалі яго каралеўскім: боршч з капусты, пюрэ са смажанай рыбай і салата з пекінскай капусты, зялёнага гарошку і вэнджанай каўбасы. У дзень, калі мы прыехалі, на абед былі запланаваны гарохавы суп, смажаніна па-дамашняму і кампот з глогам, і з раніцы ўсё гэта ўжо скварчэла на пліце. Рабочая змена повара зараз пачынаецца ў восем раніцы, і не пазней паловы дванаццатай машына з абедамі ўжо выпраўляецца ў рэйс. Раздатчыцай абедаў працуе Наталля Коваль, а вадзіцель — Віктар Власевіч. Менавіта ад іх залежыць, наколькі хутка механізатары атрымаюць гарачую ежу. Гэта ж не тое, што ўсе людзі ў адным месцы: трэба аб’ехаць некалькі кропак.

 З зарплаты работнікаў вылічваюць 20 працэнтаў ад кошту абеду, гэта выходзіць паўтара-два рублі ў дзень, гаворыць Вікторыя Самусева. Дарэчы, у мінулым годзе зрабілі запас сухафруктаў, ідэю, прызналася ідэолаг, падгледзела ў мясцовай школе. У Барбарове ёсць калгасны сад, і работнікі сталовай ездзілі туды збіралі яблыкі, а потым іх сушылі. Затое вось цяпер як знайшлі, карысны кампот вараць, бо чай кожны дзень таксама надакучвае ды і даражэй выходзіць. Таксама аграфірма частку плошчы сховішча для агародніны здае ў арэнду мясцоваму фермеру, вось яшчэ для сталоўкі капуста і морква. Дарэчы, механізатары ў полі нам пацвердзілі: гатуюць у калгасе смачна, сытна, на повара няма чаго крыўдаваць, і гарачы абед нашмат лепей, чым любая ссабойка.

А. ВАСІЛЕЎСКАЯ

Фота Г. АЎТУХОВАЙ

Последние новости

Актуально

Налоговая разъясняет, что расширен перечень товаров, подлежащих прослеживаемости

16 июля 2025
Читать новость
Актуально

Советы грибникам

16 июля 2025
Читать новость
Актуально

Налоговая разъясняет, как предоставлять сведения об остатках товаров, подлежащих прослеживаемости

16 июля 2025
Читать новость
Актуально

Помощь семьям к учебному году

16 июля 2025
Читать новость
Актуально

Александр Лукашенко провел встречу с Президентом Индонезии Прабово Субианто

16 июля 2025
Читать новость
Актуально

Редакция побывала в оздоровительном лагере «Городок». Фоторепортаж

16 июля 2025
Читать новость