Темы

Праект “Мясцовы каларыт”. Для чаго гаспадыні ступа

Праект “Мясцовы каларыт”. Для чаго гаспадыні ступа

Самая першая асацыяцыя, якая прыходзіць на розум, калі мы чуем слова ступа, — Баба Яга. А гэта, між іншым, сведчыць аб тым, што драўляная ступа — старажытная прылада, якой з даўніх, бадай што, з міфалагічных часоў карысталіся нашыя продкі. Дарэчы, ступай і таўкачом, зробленымі з каменю, ва ўсім свеце чалавек карыстаўся яшчэ з каменнага веку. У Беларусі найбольш распаўсюджаны былі драўляныя ступы.

Ступа — гэта традыцыйная сялянская прылада для апрацоўкі збожжа на крупы, якая была ў кожнай хаце. Імі карысталіся па меры патрэбы, нарыхтоўваючы крупы на адзін або два тыдні. Збожжа ў ступе таўклі таўкачом — тоўстай струганай палкай з паўкруглымі канцамі з выемкай, каб зручней было трымаць, даўжыня палкі дасягала 90—110 сантыметраў.

Звычайна ступы рабілі з тоўстага ствала дуба, граба, радзей — з таполі ці ліпы, вышынёй 110—120 сантыметраў. У ствале выдзёўбвалі конусападобную выемку глыбінёй 40—50 сантыметраў і дыяметрам у верхняй частцы 35—40 см.

У народнай свядомасці ступа з таўкачом мела міфалагічную сімволіку. Яна ўсведамлялася як злучэнне мужчынскага і жаночага пачатку. Да гэтага часу непаваротлівую жанчыну называюць ступа, а няспрытнага сарамлівага мужчыну — таўкачом.

Я была ўпэўнена, што цяпер драўляную ступу можна сустрэць толькі ў музеі. Але жыхарка вёскі Дубровы Ганна Іванаўна Прыбыш расказала, што і зараз у іх хатняй гаспадарцы “працуе” старая драўляная ступа. Праўда, не па сваім прамым прызначэнні, але ж усё-такі ёю карыстаюцца.

“Мы сяголета ў яе зерне сыпалі, — растлумачыла Ганна Іванаўна. — Перайшла гэта прылада ў нашу гаспадарку як спадчына ад родзічаў. Думаю, што ступе не менш як сто гадоў, а можа, і болей. Яна 110 сантыметраў у вышыню, выдзеўбаная з цэлага ствала дрэва, вельмі крэпкая, нідзе не пашкоджаная, з драўлянымі абручамі. Таўкач да яе, на жаль, не захаваўся”.

Ступы, як ужо непатрэбныя прылады працы, але вельмі каштоўныя з этнаграфічнага і гістарычнага пункту гледжання, глушчане падаравалі раённаму гісторыка-краязнаўчаму музею. Напрыклад, адну ў 2012 годзе перадаў музею Іван Рыгоравіч Галамака. Зараз у музеі захоўваецца некалькі такіх драўляных экспанатаў.   

У беларускіх гаспадарках карысталіся драўлянымі ступамі амаль да канца 1950-х гадоў. Пазней, у другой палове ХХ стагоддзя, патрэба ў такіх вялікіх, для зерня, ступах знікла. А вось малымі ступкамі, металічнымі, гранітнымі і нават мармуровымі, многія гаспадыні карыстаюцца і зараз. Гавораць, што спецыі, растоўчаныя ў ступцы непасрэдна перад прыгатаваннем блюда, надаюць страве больш насычаны смак і водар. Акрамя таго, здробненыя перад самым прыгатаваннем прадукты захоўваюць усе свае карысныя рэчывы.  

І яшчэ цікавы факт. Калі вам калі-небудзь пашчасціць размаўляць з прыхільнікам будызму, то слова “ступа” ён зразумее зусім па-іншаму, чым мы. Справа ў тым, што ў будыйскай архітэктуры манументальнае збудаванне для захоўвання рэліквій называецца таксама ступа.

Вольга ЯНУШЭЎСКАЯ

Фота дадзена Ганнай Прыбыш і раённым музеем

Последние новости

Актуально

Про путевки в санаторий

21 мая 2025
Читать новость
Культура

Успаміналі Фёдара Янкоўскага. Цікавая творчая сустрэча адбылася ў сярэдняй школе № 1 Глуска

21 мая 2025
Читать новость
Образование

Как в Глусском районе организуют летнюю оздоровительную кампанию 

21 мая 2025
Читать новость
Образование

Што было б, каб не Яўгенія?! Ад чаго пяцікласніца выратавала суседскую бабулю

21 мая 2025
Читать новость
Актуально

Свой взгляд. Выводы о выборах

21 мая 2025
Читать новость
Происшествия

Автономный пожарный извещатель спас жизнь двум мужчинам

20 мая 2025
Читать новость

Рекомендуем